Глютэн: як выявіць непераноснасць?
Глютэн: як выявіць непераноснасць?
Як зразумець, ці варта адмаўляцца назаўжды ад хлеба і любiмай выпечкі?
15.12.2023

Цяпер многія сталі весці здаровы лад жыцця і прытрымлівацца здаровага харчавання. Вельмі часта можна ўбачыць рэкамендацыі выключыць з ужывання прадукты з глютэнам. Як зразумець, ці варта адмаўляцца назаўжды ад хлеба і любiмай выпечкі?

Глютэн – гэта бялок, які змяшчаецца ў зернях пшаніцы, жыта і ячменю. Для большасці людзей ён бяспечны, але для некаторых можа стаць прычынай сур'ёзных праблем. Цэліякія – гэта хранічнае захворванне, выкліканае непераноснасцю глютэна.

Чым небяспечная цэліякія?

  • хранічнае запаленне слізістай тонкай кішкі
  • парушэнне ўсмоктвання пажыўных рэчываў
  • экзэма, вугры, ломкія пазногці
  • дыярэя, метэарызм, завалы
  • жаночае бясплоддзе, выкідак, ранняя менапаўза
  • язвы ў роце і эрозія зубной эмалі
  • боль і азызласць суставаў
  • боль у страўніку і млоснасць

Людзі, якія пакутуюць ад целиакии, адносяцца да групы высокай рызыкі па развіцці рака кішачніка - у прыватнасці адэнакарцыномы або лімфомы; стрававальнага гасцінца - рызыка вышэй у 10 раз; неходжкінскай лімфомы - у 10 разоў.

Каму трэба выключыць глютэн з рацыёну?

Не ўсе маюць патрэбу ў выключэнні глютэна. Аднак, калі ў вас пасля ўжывання ў ежу прадуктаў з глютэнам з'яўляюцца сімптомы, такія як болі ў жываце, дыярэя, стомленасць, звернiцеся да ўрача.

Дыягностыка і лячэнне

Калі ёсць падазрэнне на цэліякію, урач прызначыць:

  1. аналізы для вызначэння тытра спецыфічных антыцелаў да глиадина і тканкавай трансглутамiназе (такое сералагічныя тэсціраванне выкарыстоўваецца для папярэдняга абследавання на целiакiю і вырашэння пытання аб наступным правядзенні біяпсіі для пацверджання дыягназу),
  2. гастраскапiю (ФГДС) з біяпсіяй для вывучэння стану слізістай абалонкі дванаццаціперснай кішкі, каб выявіць магчымыя змены, звязаныя з глютэнавай непераноснасцю.

Пры пацверджанні падазрэння на цэлiакiю, урачом прызначаецца адпаведнае лячэнне, якое складаецца з выкананне безглютэнавай дыеты. Урач дапамагае на першую пару вызначыць спіс таго, што нельга есцi. Пшанічная ці жытняя мука, ячмень могуць сустракацца ў самых незвычайных прадуктах, уключаючы малочныя дэсерты і агароднінныя запраўкі.

Ставіцеся ўважліва да свайго самаадчування, і ў выпадку неабходнасці, звяртайцеся да прафесіяналаў. Пры своечасовай дыягностыцы цэлiакii аглютэнавая дыета прыводзіць да аднаўлення нармальнай структуры слізістай абалонкі тонкай кішкі і прадухіляе развіццё цяжкіх ускладненняў.

☎️ Тэлефоны для запісу да гастраэнтэролага:
8 (017) 543-44-44
8 (044) 510-44-46 (А1)
8 (029) 543-44-45 (МТС)

Яндекс.Метрика