
Цяпер многія сталі весці здаровы лад жыцця і прытрымлівацца здаровага харчавання. Вельмі часта можна ўбачыць рэкамендацыі выключыць з ужывання прадукты з глютэнам. Як зразумець, ці варта адмаўляцца назаўжды ад хлеба і любiмай выпечкі?
Глютэн – гэта бялок, які змяшчаецца ў зернях пшаніцы, жыта і ячменю. Для большасці людзей ён бяспечны, але для некаторых можа стаць прычынай сур'ёзных праблем. Цэліякія – гэта хранічнае захворванне, выкліканае непераноснасцю глютэна.
Чым небяспечная цэліякія?
- хранічнае запаленне слізістай тонкай кішкі
- парушэнне ўсмоктвання пажыўных рэчываў
- экзэма, вугры, ломкія пазногці
- дыярэя, метэарызм, завалы
- жаночае бясплоддзе, выкідак, ранняя менапаўза
- язвы ў роце і эрозія зубной эмалі
- боль і азызласць суставаў
- боль у страўніку і млоснасць
Людзі, якія пакутуюць ад целиакии, адносяцца да групы высокай рызыкі па развіцці рака кішачніка - у прыватнасці адэнакарцыномы або лімфомы; стрававальнага гасцінца - рызыка вышэй у 10 раз; неходжкінскай лімфомы - у 10 разоў.
Каму трэба выключыць глютэн з рацыёну?
Не ўсе маюць патрэбу ў выключэнні глютэна. Аднак, калі ў вас пасля ўжывання ў ежу прадуктаў з глютэнам з'яўляюцца сімптомы, такія як болі ў жываце, дыярэя, стомленасць, звернiцеся да ўрача.
Дыягностыка і лячэнне
Калі ёсць падазрэнне на цэліякію, урач прызначыць:
- аналізы для вызначэння тытра спецыфічных антыцелаў да глиадина і тканкавай трансглутамiназе (такое сералагічныя тэсціраванне выкарыстоўваецца для папярэдняга абследавання на целiакiю і вырашэння пытання аб наступным правядзенні біяпсіі для пацверджання дыягназу),
- гастраскапiю (ФГДС) з біяпсіяй для вывучэння стану слізістай абалонкі дванаццаціперснай кішкі, каб выявіць магчымыя змены, звязаныя з глютэнавай непераноснасцю.
Пры пацверджанні падазрэння на цэлiакiю, урачом прызначаецца адпаведнае лячэнне, якое складаецца з выкананне безглютэнавай дыеты. Урач дапамагае на першую пару вызначыць спіс таго, што нельга есцi. Пшанічная ці жытняя мука, ячмень могуць сустракацца ў самых незвычайных прадуктах, уключаючы малочныя дэсерты і агароднінныя запраўкі.
Ставіцеся ўважліва да свайго самаадчування, і ў выпадку неабходнасці, звяртайцеся да прафесіяналаў. Пры своечасовай дыягностыцы цэлiакii аглютэнавая дыета прыводзіць да аднаўлення нармальнай структуры слізістай абалонкі тонкай кішкі і прадухіляе развіццё цяжкіх ускладненняў.
☎️ Тэлефоны для запісу да гастраэнтэролага:
8 (017) 543-44-44
8 (044) 510-44-46 (А1)
8 (029) 543-44-45 (МТС)